Skip to main content
Home » Ferie » Aktiv ferie i Danmark: Fælles udfordringer ryster familien sammen
Aktiv familieferie

Aktiv ferie i Danmark: Fælles udfordringer ryster familien sammen

En aktiv ferie med fisketure, overnatning i telt og klatreture, giver et godt sammenhold i familien. Det kan give en nemmere hverdag, når hverdagen igen trænger sig på.

Sommerferien er en oplagt mulighed for at skabe oplevelser, der kan bringe børn og forældre tættere på hinanden. “Vi kommer nemt til at isolere os fra hinanden i hverdagen, fordi vi har travlt med arbejde, skole, venner, iPads og fritidsaktiviteter. Men familien er vores base. Det er dem, vi skal være sammen med resten af livet, og det er vigtigt, at vi husker at være sammen og vokse sammen,” siger direktør i Børn i Byen, Caroline Meldgaard.

Eventyr allevegne

Hun opfordrer alle til at udnytte sommeren til aktiviteter, der ryster familien sammen. Også selvom det kræver, at man tvinger sig selv uden om de nemme løsninger. “Det er udfordrende at finde på noget, som kræver tid eller forberedelse. Men gevinsten ved en aktiv ferie er så meget større bagefter. Der er eventyr lige under vores næser, men vi har ikke tid til at finde dem i hverdagen,” siger hun.

Vandreture og fisk på bål

Hvis man er til gåture og et roligt tempo, kan vandreture være en god oplevelse. Både de korte og de lange. “Et besøg på mors eller fars gamle skole kan være meget eksotisk for børnene. De vil gerne høre, hvordan det var at gå i skole uden mobiltelefoner og computere,” siger Caroline Meldgaard. Hvis man er til længere ture, kan en vandretur med overnatning i et shelter og madlavning over bål være en sjov oplevelse for alle.

“Børnene elsker, når de kan være med til at samle brænde og lave bål. Når de får lov at bidrage med det, de kan, bliver de helt opslugte og glemmer at tænke på vennerne og mobiltelefonen,” siger Caroline Meldgaard og peger på, at man hos naboerne på den anden side af Øresund kan slå telt op, hvor man har lyst.

Fysiske udfordringer

Fælles fysiske aktiviteter kan byde på både udvikling og indsigt i hinandens styrker og svagheder. “Det er især sjovt, hvis alle er lidt på udebane. Også mindre børn kan være med til longboards eller klatring, og alle får prøvet sig selv af på en ny måde,” siger hun.

Kast snøren ud

En fisketur kan nemt arrangeres, så alle kan være med, og der findes mange steder i Danmark og Sverige, hvor man kan få aftensmaden på krogen. “Der er ikke noget som smagen af en spydstegt fisk, som man selv har fanget. Det koster sjældent særligt meget, men man vil kunne tale om sådan en tur i mange år fremover,” siger Caroline Meldgaard.

Sammenhold gør hverdagen lettere

Hun ser fordele for både familiesammenholdet og for den hverdag, der følger efter ferien. “Når man bruger tid sammen i sommerferien, får man en meget bedre fornemmelse af, hvad ens børn kan, og hvor de eventuelt skal bruge lidt mere støtte,” siger hun med en opfordring til at undersøge mulighederne der, hvor man holder sin sommerferie – hvad end det så er hjemme i Danmark, i Sverige eller andre steder i verden.

Next article