Home » Forårsklar » 6 tips fra Nordic Garden til en vellykket have
Havetips

6 tips fra Nordic Garden til en vellykket have

Hvad kræver en god have? Her er 6 områder, du skal være opmærksom på.

1. Hvor meget gødning?

Når du gøder, tilføres planterne den næring, de behøver, så de kan vokse sig store og fine gennem hele sommeren. De gror bedre, blomstrer bedre og er mere modstandsdygtige over for sygdomme, så du får glæde af planterne i længere tid.

2. Hvilken jord skal man bruge?

Vælg altid jord, som indeholder god næring. Kompostjord er en klar favorit og den er god at bruge i både bede og krukker. Samtidig holder den godt på både fugtighed og næring. Husk, at jord er grundpillen i god vækst. Vær ikke bange for at spørge på planteskolen efter råd om jordtyper til de givne formål.

3. Hvor meget skal man vande?

Stabil fugtighed er vigtig for at skabe god vækst med knopdannelse, blomstring, nektar og pollen til bierne gennem hele sæsonen. En tørke kan sætte planternes udvikling meget tilbage, så husk at aftale vanding med dine naboer, hvis du tager på ferie. Et godt tip er at vande om morgenen eller om aftenen, så vandet ikke når at fordampe og kan give planterne den fugt, de har brug for.  

4. Anlægge køkkenhave

Følelsen af at kunne nyde hjemmedyrket salat og tomater fra egen have har aldrig været så trendy som nu. Med pallerammer som højbed og potter med krydderier og grøntsager kan selv dig uden en stor have få glæden af at spise mad, der kun har rejst kort f.eks. fra egen balkon til spisebordet.

5. Bier og insekter i haven

Vi mennesker kan hurtigt glemme det nære og kære som sker i vores haver. Oplevelsen af at se bier summe rundt i blomsterbedet, besøg af flotte sommerfugle og mariehøns, der kravler rundt på et græsstrå. Alt dette giver os gode haveoplevelser, mens vi opretholder den biologiske mangfoldighed i haven. Haveejere kan hænge såkaldte insekthoteller op eller så blomster, som bier og insekter holder ekstra meget af. Husk i den forbindelse at plante forskellige blomster, så du har planter i blomst fra tidligt forår til sent efterår.

6. Holde en havefest

Haven skal nydes. Vi har indimellem for stort fokus på alt det, der skal gøres og glemmer at nyde de små øjeblikke i haven. Sæt en hængekøje op og nyd en god bog på sommeraftener. Dæk langbord i haven, tænd grillen og byd naboer og venner på havefest. Samvær og hygge er vigtigt at sætte pris på i de lange gode sommerdage.

Kilde: Nordic Garden

Next article