Home » Forårsklar » Sluk iPad’en og inddrag naturen i dine børns hverdag og liv
Naturoplevelser

Sluk iPad’en og inddrag naturen i dine børns hverdag og liv

Foto: Unsplash.com
avatar

Ella Maria Bisschop-Larsen

Tidligere præsident for Danmarks Naturfredningsforening

Der er en tendens til, at børn i dag kommer mindre ud i naturen end både deres forældre og bedsteforældre gjorde. Men der er al mulig grund til at trodse vind og vejr og springe ud i nye oplevelser ved at inddrage både naturen og dyrelivet omkring os i børnenes liv.

Det er Ella Maria Bisschop-Larsen en varm fortaler for. Som tidligere præsident for Danmarks Naturfredningsforening og bedstemor til seks børnebørn i alderen 0-10 år, går hun ofte på opdagelse i pytter og krat med familiens yngste. ”Børn er nogle videbegærlige størrelser. Allerede fra 2-års alderen er de utroligt nysgerrige omkring, hvad de ser, hører og oplever. Og har man først skabt en naturlig interesse for natur og dyreliv, så kan de næsten ikke få nok! Derfor gælder det om, at understøtte nysgerrigheden, da den også har betydning for deres omsorg for naturen senere i livet, siger Ella Maria og fortsætter ”Man smider jo ikke skrald i den natur, man er en del af, ligesom man heller ikke snitter i træerne.”

Se det store i det små

Ifølge Ella Maria er det ofte i de små ting, at de store oplevelser venter. ”At se sit eget fodspor i den våde jord er helt fantastisk for de små, og pludselig får de også øjnene op for andre spor – fra heste, hjorte og egern – og det kan give anledning til snak om alt mellem himmel og jord.” Hun opfordrer derfor både forældre og bedsteforældre til at bruge naturen endnu mere sammen med børn og børnebørn:

”Børnene vil utroligt gerne ud – det er os voksne, der skal overtales til det. Men vi skal sænke paraderne: Ude under åben himmel er der intet faldunderlag og ingen afskærmning, og ungerne bliver altså både våde og beskidte. ”Hendes råd er derfor: Giv dem lov, og giv dem tid. Børns interesse kender ingen grænser, og de kan fordybe sig længe i en regnorm på sovstien og tanglopperne i vandkanten.

Hvorfor skal vi inddrage børnene?

”Frisk luft og bevægelse er godt for deres velbefindende, og det udvikler deres motorik at balancere på stenene i vandkanten og løbe gennem skoven. Og så kommer de lidt væk fra skærmene,” griner hun.

”Selv om jeg har det ok med iPads og mobiltelefoner, synes jeg vi voksne skal være bedre til at hjælpe børnene med at vælge, så der også bliver tid til at komme ud. Der findes nogle fantastiske programmer om naturens forunderlige verden på f.eks. Ramasjang, som giver en god viden om natur og dyreliv. Men de kan ikke gå i stedet for turene i det fri og børns egne oplevelser, som er afgørende for at kommende generationer bliver gode til at passe på naturen,” slutter hun.

Next article