Skip to main content
Home » Forårsklar » Hvorfor flere og flere pendlere udskifter bilen med en elcykel
Elcykel

Hvorfor flere og flere pendlere udskifter bilen med en elcykel

Elcykel i skoven
Elcykel i skoven
Foto: Getty Images
avatar

Jane Kofod

Kommunikationschef i Cyklistforbundet

Flere danskere vælger at udskifte bil nr. 2 med en elcykel. Det er godt for klimaet og vores sundhed. Og så mindsker det trængslen på vejene, lyder det fra Cyklistforbundet.

Det er en udbredt fordom, at elcykler er for de dovne, men den opfattelse bliver udfordret af forskningen. Eksempelvis har norske forskere vist, at der ikke er stor forskel på at tage elcyklen fremfor en almindelig cykel. Otte testpersoner brugte 51 procent af deres lungekapacitet på en elcykel, mens de brugte 58 procent på en almindelig cykel. En konklusion, der ifølge forskning.no overraskede forskeren bag undersøgelsen, professor Elling Tufte Bere fra Universitetet i Agder.

Vi cykler længere og hurtigere på elcykler

Derudover cykler folk generelt længere og hurtigere på elcykler. Tal fra Smart Mobilitet viser, at danskerne helst ikke cykler mere end 5-6 kilometer på en almindelig cykel. Men elcyklister cykler gerne 12-15 kilometer. Derfor kan elcyklerne faktisk være en konkurrent til bilen for rigtig mange pendlere. Det viser projektet ’Test en elcykel’, hvor knap 1.700 bilpendlere fik lov at låne en elcykel i 3 måneder. Efter projektet havde 20 procent af deltagerne selv købt en elcykel, og mange havde solgt deres bil nummer to. Det tyder altså på, at elcyklen kan være en stor konkurrent til bilen.

Godt for folkesundheden

Den stigende efterspørgsel efter elcykler glæder Cyklistforbundet. ”Vi er begejstrede for elcyklens fremgang. Det er grøn og CO2-sparende transport, og det er godt for folkesundheden. Og så er det med til at reducere trængslen på vejene,” siger Jane Kofod. Mens vi i Danmark har været skeptiske over for elcyklen, har de langt tidligere taget den til sig i Holland, et andet af verdens store cykellande. ”I Holland bruges elcyklen af mange forskellige mennesker. Der er ingen opfattelse af, at det er et dovent valg. Det er ret interessant, men meget tyder heldigvis på, at vi i Danmark er ved at nærme os det hollandske syn på elcyklen,” siger Jane Kofod.

Læs Cyklistforbundets fem gode råd til køb af en elcykel på kortlink.dk/cyklistforbundet/m2xa

Next article