Home » Forårsklar » Varmepumper er både miljøvenlige og en billig energikilde
Varmepumper

Varmepumper er både miljøvenlige og en billig energikilde

Varmepumper er blevet mere populære blandt danske husstande, men det går ikke så hurtigt, som det kunne. Danskerne har endnu ikke rigtig fået øjnene op for mulighederne for den miljøvenlige og billige energi.

Varmepumpeteknologien er ikke ny, men udviklingen er stadig i fuld gang, så effektiviteten stiger. Teknologien er gennemprøvet, så det er en driftssikker metode, som også har de miljømæssige og økonomiske fordele, når først investeringen er gjort. Forbrugerne er dog noget traditions- og vanebundne, når det kommer til opvarmningen af vores boliger, fortæller Lars Abel, sekretariatschef hos Varmepumpefabrikantforeningen.

Ny energiaftale

Der blev den 29. juni 2018 offentliggjort en ny energiaftale, som er et positivt tiltag og et skridt i den rigtige retning – og med en lempelse på elvarmeafgiften fra 30,7 øre/kWh til 15,5 øre/kWh vil det fremme den grønne omstilling. Lars Abel uddyber: ”Folketingets energipolitiske aftale betyder en nedsat elafgift og en nedsat elvarmeafgift, hvilket er en stor fordel for udbredelsen af flere varmepumper.”

Vaner er blandt forhindringerne

Selvom varmepumper er blevet mere populære blandt danske husstande, så er der stadig nogle barrierer, der skal nedbrydes, hvis man spørger Lars Abel. Ifølge ham er mange af os vant til, at varmen bare er noget, der fungerer, og så tænker vi ikke så meget mere over det. Men det er der god grund til at gøre – særligt hvis man bor i områder, der er lidt uden for fjernvarme- eller naturgasforsyningen. Derudover kan en købsbarriere ligge i det økonomiske. Det koster mellem 80.000 kr. og 130.000 kr. at få installeret et komplet varmepumpeanlæg. Til gengæld er der op til 20.000 kr. at spare om året på varme, når det først er installeret.

Vedvarende energi er en langsigtet investering med flere fordele

Varmepumper defineres af Energistyrelsen som vedvarende energi, hvor solens opvarmning leverer hovedparten af energien via varme akkumuleret i jorden, vandet eller luften, mens kun ca. 25 procent tilføres via el, som i stadig større grad kan leveres af eksempelvis vindmøller.

Lars Abel anerkender, at det er en investering at få sådan en varmepumpe i boligen, men tilbagebetalingstiden er efterhånden ikke særlig lang, og derefter har man en lav varmeregning og miljøvenlig energi fremover. ”Desuden tilbyder virksomheder i dag nye finansieringsmetoder som leasing og abonnementsordninger, som i hvert fald gør anskaffelsesinvesteringen overkommelig. Det kan være relevant for folk, der bor i yderområderne, hvor huspriserne ikke giver store friværdier til lån til investeringer i boligen – og hvor varmepumperne i øvrigt også kan være en yderst relevant energiform,” siger han.

Vurder efter behov

Der er flere forskellige former for varmepumper, som man skal vurdere i forhold til husstandens behov. I dag er jordvarme-typen, hvor man skal have gravet rør ned i haven, designet, så man kan etablere dem tilpasset havens indretning. Desuden er varmepumpeanlæggene i dag mindre og yderst støjsvage.

Next article