Home » Hus & Have » Biopejs: Hjemlig hygge uden skorsten
Hus & Have

Biopejs: Hjemlig hygge uden skorsten

Af Redaktionen

Ild i brændeovnen er for mange lig med hygge, varme og nærvær – men det er langt fra alle husstande, hvor det er muligt at have en brændeovn, fordi der ikke er en skorsten.

Derfor kan en biopejs være et godt alternativ til brændeovnen, fordi en biopejs ikke udleder de samme giftige stoffer eller dampe ved forbrænding, og derfor ikke kræver installation af en skorsten.

Og fordi du ikke er afhængig af en skorsten, er det altså også muligt at placere en biopejs, lige hvor du har lyst til. Om det er i soveværelset, terrassen eller stuen.

Brænder rent

Den brændsel, der benyttes, er bioethanol, og det brænder rent. At det brænder rent betyder, at der ikke er røg og sod fra den tændte biopejs, men kun lidt vanddampe og kuldioxid.

Men biopejsen forbruger dog noget af ilten i rummet – ligesom levende lys – men det kan klares med en kort udluftning.

Bioetha-hvad-for-en-ol?

Bioethanol er en sprit, der udvindes af organiske og miljøvenlige råvarer. Det kan f.eks. være sukkerroer, majs og kartofler. Det betragtes derfor som en vedvarende energikilde. Det er dampene fra bioethanolen, der giver de flotte, varme, orange flammer.

En biopejs udleder ikke så meget varme som en brændeovn, og da det koster en del mere at fyre med bioethanol i stedet for brænde, kan det være en dyr løsning til opvarmning af rum. En biopejs er derfor bedst som en sekundær varmekilde og til at skabe en god stemning af hygge og nærvær i dit hjem.

 

Next article