Home » Hus & Have » 5 overvejelser du bør gøre dig, før du køber ny brændeovn
Brændeovn

5 overvejelser du bør gøre dig, før du køber ny brændeovn

Ophængt brændeovn i smukt indrettet rum
Ophængt brændeovn i smukt indrettet rum
Foto: Unsplash.com

Her er 5 overvejelser, Rados Nenadovic anbefaler, man gør sig i forbindelse med udskiftning af brændeovn eller pejs.

Brug

”Før en udskiftning skal man overveje, hvordan man i det hele taget bruger sin brændeovn. Er det en afgørende varmekilde i boligen, fordi centralvarmeanlægget eller elradiatorer ikke kan varme huset tilstrækkeligt op? Eller er det mere for, at familien kan samles i flammernes skær i stuen til hygge fredag aften? Den overvejelse skal man regne med ind i, hvilken brændeovn man i det hele taget har behov for, og hvor ovnen skal placeres i huset.”

Størrelse

”Det er rigtigt vigtigt at vælge en brændeovn der passer til netop det rum, den skal opvarme. Typisk har vi en tendens til at købe en for stor brændeovn, hvilket betyder, at rummet hurtigt bliver alt for varmt. Så skruer vi i stedet ned for lufttilførslen, og det giver en enorm uhensigtsmæssig og uøkonomisk forbrænding. Har man behov for, at brændeovnen varmer flere rum up, er det derfor som oftest en bedre idé, at have to mindre ovne, end én stor.”

Hvilken model?

”Som udgangspunkt anbefaler vi hos Bolius altid de nyeste og bedste modeller. Det betyder blandt andet også, at man bør pejle efter det velkendte Svanemærke, der indikerer en bedre brændeevne og en mindre forureningsgrad. Derudover skal man selvfølgelig også sikre sig, at målene passer, så den nye brændeovn rent praktisk kan tilsluttes den eksisterende skorsten.”

Overholder jeg reglerne?

”Det er vigtigt at holde sig for øje, at der naturligvis gælder en række love, uagtet om man køber sin første brændeovn eller erstatter en gammel. Bygningsreglementet stiller blandt andet en række krav til brandisolering, som man har pligt til at overholde. Desuden kan man faktisk få en bøde af kommunen, hvis den røg der kommer op af skorstenen er meget sort og generende for naboer, hvorfor der også derfor er god idé i at anskaffe sig en mere miljøvenlig model, og kun fyre med tørt brænde.”

Hvornår?

”Desværre er udskiftning af brændeovnen ret langt nede på ønskelisten hos de danske boligejere. Har man luften i økonomien, prioritere de fleste at renovere badeværelset eller anskaffe sig et nyt køkken. Men faktisk er der rigtig god idé i at udskifte sin brændeovn netop nu. Ikke nok med at Miljøstyrelsen netop har indført den nye skrotningsordning, så er tilbagebetalingstiden på de nye ovne historisk lav. I øjeblikket snakker vi fem til ti år, fordi der ofte er ret store besparelser på brænde forbundet med at skifte til en nyere ovn, mens der ligeledes er utrolig meget priskonkurrence blandt brændeovnsproducenterne i øjeblikket. Så hvis man har en ovn fra omkring årtusindeskiftet eller før, er det bare med at slå til.”

Next article