Home » Hus & Have » Sådan vinder du kampen mod flisepest
Flisepest

Sådan vinder du kampen mod flisepest

Ole Vedsted Jakobsen i værksted
Ole Vedsted Jakobsen i værksted
Foto: Torben Klint/Bolius

Med til foråret hører fliser på terrassen og i indkørslen fyldt med grøn-gule og grå pletter – også kaldet flisepest. Det er en hovedpine for mange boligejere, men de kan bekæmpes med rette midler.

Flisepest er mikroorganismer, en svamp/alge-symbiose af mange forskellige arter, der vokser i de små huller i fliserne og forårsager den grimme overflade.

Fjern IKKE flisepest med højtryksspuler

En enkel måde at fjerne algerne er med en højtryksspuler. Det kan dog ikke anbefales og vil faktisk forværre problemet. ”Problemet med en højtryksrenser er, at den hårde stråle ødelægger overfladen, så man meget hurtigt igen vil få alger, fordi overfladen bliver ru og får endnu flere huller,” siger Ole Vedsted-Jakobsen, der er Byggesagkyndig og fagekspert hos Bolius, og fortsætter: ”Hvis man skal bruge højtryksspuler, skal det kun være sammen med en flise-vasker (patio cleaner).”

Vind kampen mod alger på fliser

Flise-vaskeren indgik i en undersøgelse af fire forskellige metoder til at fjerne flisepest, som Bolius lavede for tre år siden – længe nok siden, at man nu også kan vurdere holdbarheden på længere sigt. ”Vores undersøgelse var med de metoder, man selv kan anvende. Det er klart, at man også bare kan bestille en til at gøre det, men vi testede gør-det-selv-metoderne rensning med fliserens, afvaskning med brun sæbe, afslibning med sand og brug af flise-vasker,” siger Ole Vedsted-Jakobsen.

Rensning gav godt resultat

Rensning med fliserens gav et godt resultat med en forholdsvis lille indsats, afvaskning med brun sæbe var et krævende arbejde med et rimelig godt resultat på kort sigt, med sand og kost blev resultatet dårligt trods en stor arbejdsindsats, og terrassevaskeren gav et pænt resultat på kort sigt med en minimal arbejdsindsats, men med den bivirkning, at det også fjernede fugesandet. Så det medfører et efterarbejde.

Om ’vindermetoderne’ fliserens og flisevasker siger Ole Vedsted-Jakobsen:

”Flise-vaskeren er den absolut hurtigste og nemmeste måde, men holdbarheden er altså begrænset, mens afrensning med fliserens giver det bedste resultat på langt sigt. Det er kun med fliserens, at man her tre år efter stadig kan se resultatet. Endvidere er vandforbruget væsentligt større med flise-vaskeren, når man skal gentage afrensningen efter kun halvandet år. Med fliserens-metoden er vandforbruget yderst begrænset.”

Den manuelle metode fungerer er umagen værd

Ole Vedsted-Jakobsen vil af de grunde altid anbefale den manuelle metode med fliserens og børste. ”For en gangs skyld er selvgjort også velgjort. Det er faktisk umagen værd at gøre det selv, for så er der sikkerhed for, at overfladen også holder på langt sigt,” konkluderer han.

Vigtigt at imprægnere fliserne

Ud over afrensning af fliserne kan man supplere med imprægnering. ”Efterfølgende præservering var ikke med i vores undersøgelse, men der er dog ingen tvivl om, at det kan gøre holdbarheden endnu bedre, så det er helt afgørende. De professionelle afslutter også altid med det efter afrensning med en patio cleaner. Det er så også nødvendigt, for processen åbner lidt mere i flise-overfladen end ved brug af en almindelig børste,” siger Ole Vedsted-Jakobsen.

Next article