Skip to main content
Home » Forårsklar » Fru Pedersens Have i foråret: Forårsklargøring af haven
Forår i haven

Fru Pedersens Have i foråret: Forårsklargøring af haven

avatar

Fru Pedersen

Blogger, Fru Pedersens Have

Når foråret nærmer sig, går jeg i gang med at forberede den kommende sæson. Forventninger, ønsker og drømme får frit løb, når det gælder have i foråret.

Skrevet af Anette Krogh Pedersen

Jeg drømmer om sol, så mange blomster, at jeg kan binde store buketter. Friske, sprøde, hjemmedyrkede grøntsager. Driveri i hængekøjen, havefester, gæster, ternede duge, sommermad, grill og bål, samt dyrebørn og leg.

Klip ned, lug og ryd op

Drømme er der nok af, men rent praktisk starter sæsonen med, at jeg klipper visne stauder ned, river blade og grene af bede og græs, luger ukrudt væk. Simpelthen rydder op i haven, så den er forårsklar.  Når rengøringen er klaret begynder alt det sjove, med at forspire blomster og grøntsager. De første krukker plantes til med hornvioler og forårsløg, jeg bruger altid ny frisk jord i krukkerne, da det giver det bedste resultat. Den brugte krukkemuld fordeles i havens staudebede, og vil der være med til at forbedre jorden. Havemøblerne findes frem og haven møbleres, måske er der noget der trænger til maling eller reparation. Drivhuset vaskes grundigt i sæbevand. Du kan evt. starte sæsonen med at indrette en hyggekrog i drivhuset til kaffepauser og hygge, inden pladsen skal bruges til tomater.

Gør klar til de store projekter

Her i det tidlige forår er det godt at gøre status over ønsker, hvad savnede man sidste sæson. Måske er ønsket om at få terrassen overdækket stort med sidste sommers megen regn. Sådan et projekt er godt at få lavet så tidligt som muligt, da man så kan nyde resultatet hele sommeren. Måske skal i forsøge jer med lidt hjemmedyrkede grøntsager, og der anbefaler jeg højbede, da det er nemt og overskueligt, og resultatet bliver godt. Det er så hyggeligt, bæredygtigt og sundt, at avle selv, den korteste vej fra jord til bord. Lidt har også ret, og måske bliver det til mere med årene. Jeg synes hjemmeavlet er stærkt vanedannende, jeg nyder min køkkenhave, på alle måder.

Tips til forårshaven

Fru Pedersens tips til at komme godt i gang med have i foråret.

  • Klip stauder ned, riv plæne og bede af
  • Køb grøntsags og blomsterfrø
  • Køb, eller find de gemte georginer frem, og sæt dem til forspirring
  • Køb og forspir kartofler. Læg evt. plast over det stykke, hvor kartoflerne skal stå, så jorden hurtigt bliver lun
  • Vask drivhuset
  • Find havemøblerne frem og gør dem klar
  • Plant forårsblomster i krukkerne
  • Ryd op i skuret, så der er plads til småprojekter
  • Indret en krog med plantebord, så du har et sted at stå med jord og planter hele sommeren

Det absolut hyggeligste ved påsken her hos os er, at påskeharen kommer og lægger æg til børnene. Det har påskeharen gjort de sidste 28 år, så nu er det børnebørnene der finder påskeæg påskemorgen. Det er så hyggeligt, når hele familien går rundt i haven og leder efter påskeæg, mellem påskeliljerne. Efterfulgt af brunch. Påsken er lig med fridage for de fleste, og her bruges de i haven, der nusses og forberedes og vigtigst af alt, der holdes mange pauser, hvor havelivet nydes på allerbedste vis. Påskedagene er også gode til en inspirationstur til planteskolen.

Next article