Skip to main content
Home » Fremtidens Hjem » Gulvvarme kan være en god investering
Fremtidens Hjem

Gulvvarme kan være en god investering

gulvvarme
gulvvarme
avatar

Tue Patursson

Videncentret Bolius

Der er intet som et lunt gulv i de kolde måneder – og så kan det endda være godt for både indeklima og varmeforbrug. Men der er forskel på gulvvarme, og du skal også overveje gulvets overflade og husets isolering.

Radiatorer har det med at samle på støv, som indeholder mange partikler. Og når varmen fra radiatorerne stiger opad, bliver partiklerne sendt i cirkulation i lokalet, og det er ikke godt indeklimaet. Traditionelle radiatorer kan også have svært ved at udnytte og fordele varmen.

Gulvvarme, derimod, er skjult under gulvet og skal derfor slet ikke gøres rent. Og ofte kan du varme mindre, både fordi varmen fordeles i hele rummet nedefra, og fordi varmen i fødderne breder sig til resten af kroppen. Og så er det bare så utroligt rart at gå på, især om vinteren. Derfor vælger mange, især i nybyggeri, at få gulvvarme i deres bolig.

Det fortæller fagekspert i Videncentret Bolius, Tue Patursson.

Huset skal være godt isoleret

Men hvis du går i tanker om at investere i gulvvarme, er der ifølge Tue Patursson flere ting, du skal være opmærksom på. Skal det være vand- eller el-gulvvarme? Har du fjernvarme, naturgas, varmepumpe eller en fjerde varmekilde? Og er huset ordentligt isoleret?

“Især skal gulvet være isoleret, for ellers vil en del af varmen gå tabt ned igennem konstruktionen,” siger han.

Nogle oplever også, at det begynder at trække fra vinduerne, når de fjerner radiatorerne og erstatter dem med gulvvarme.

“Radiatorerne kan neutralisere den kolde luft fra vinduerne. Så hvis du har et ældre hus, bør du muligvis skifte dem, før du går i gang med gulvet,” siger han.

Få hjælp af professionelle

Der findes kort sagt to typer gulvvarme: Vandvarme og elvarme. El-varme er ca. tre gange dyrere i drift end vand, men ikke alle kan få vandvarmet gulv.

“Vandrør fylder en del mere end el-kabler, så nogle gange er man nødt til at vælge el. F.eks. på små badeværelser, eller hvis du vil lægge gulvvarmen ind et sted, hvor du skal fjerne en del af det gamle gulv først,” siger han.

Med selve installeringen af gulvvarmen, kan man ifølge Tue Patursson gøre meget af arbejdet selv.

“Men med el-varme er det lovpligtigt at få en elektriker ud at stå for tilslutningen til el-nettet. Det er det ikke altid for vand-varme, men vi anbefaler, at du får en fagmand til at stå for de sidste tilslutninger, for det kan ende med store skader på huset, hvis det ikke bliver gjort ordentligt.”

Det er også værd at tænke over, hvilken type gulv der skal ligge oven på gulvvarmen. Trægulv er hurtigere at varme op og køle ned, men beton- og flisegulve holder længere på varmen.

“Der er fordele og ulemper ved begge typer gulv. Har du flisegulv, kan termostaten på gulvvarmen komme til at varme for meget, fordi det tager så lang tid at varme gulvet op. Men et trægulv kan tørre ud og sprække, så her er det vigtigt, at du finder ud af, hvor meget varme gulvet kan tåle.”

Next article