Home » Fremtidens Hjem » Moderne brændeovne er miljøvenlige og effektive
Brændeovn

Moderne brændeovne er miljøvenlige og effektive

tændt brændeovn
tændt brændeovn
Foto: Shutterstock

Tiden med stor partikeludledning, dårlig udnyttelse af træet og ild, der var svær at styre, er forbi. Både med og uden digitale hjælpemidler kan moderne brændeovne give effektiv varme og være nemme at fyre i.

Det er nemt og CO2-neutralt at fyre op med træ i en brændeovn. De seneste 10-15 år er der sket en stor udvikling i teknologien, og du kan få meget miljørigtig og effektiv varme for pengene – både med og uden digital assistance.

Det fortæller Kjeld Vang, der er sekretariatsleder i DAPO, Foreningen af Danske Leverandører af Pejse og Brændeovne.

Langt færre partikler i dag

Der er stadig mange fordomme om, at det er belastende for både miljøet, pengepungen og helbredet at fyre op i en brændeovn.

“De fleste nye brændeovne har en meget effektiv forbrænding. Det betyder, at de bruger mindre træ, varmer rummet op mere effektivt og udleder væsentligt færre partikler end den grænseværdi, som er vedtaget i loven,” siger han.

En test af almindelige nyere brændeovne i almindelige danske hjem i 2017 viste, at bare sammenlignet med 2005 er mængden af partikler fra fyringen reduceret med 70 pct. De testede brændeovne udledte mellem 1,5 og 3 gram partikler pr. kilo træ, der blev forbrændt. Og det er mindre end de lovbestemte 4 gram partikler, der maksimalt må udledes fra forbrændingen.

“Danmark er faktisk førende i Europa, når det kommer til at producere brændeovne, der udleder færre partikler,” siger Kjeld Vang.

Nemmere at få optimal varme

Moderne brændeovne gør det også lettere at styre forbrændingen, så den hele tiden er optimal, fortæller Kjeld Vang.

“De moderne brændeovne har store glaspartier, så man kan følge med i, hvad der sker inde i ovnen. Det betyder, at man kan se, om der kommer tilstrækkeligt med luft til forbrændingen, og om der snart skal nyt træ på.”

Når man brænder optimalt, får man langt mere effektiv varme – dvs. et bedre opvarmet rum for færre penge. En nyere brændeovn kan sænke dit træforbrug med 25 pct., hvilket kan mærkes både på pengepungen og miljøet, fortæller Kjeld Vang.

App hjælper til at styre ilden

Hvis man er til app-styring og teknologiske lækkerier, findes der i dag flere typer brændeovne, der kan styres digitalt.

“Man kan få brændeovne med sensorer, som kan styre forbrændingen optimalt. Via en app kan du så bestemme, hvor varmt du gerne vil have det i lokalet, og så styrer ovnen selv luftindtaget, så forbrændingen altid sker optimalt. Du kan selv regulere temperaturen via din telefon, og du kan få besked, når det er tid til at putte mere brænde på,” fortæller han.

Man behøver altså ikke være vokset op med brændeovn eller have taget den store fyrbødereksamen for at få det maksimale ud af sin ovn og det træ, man lægger i den.

“Selvom man ikke har en ovn, der er udstyret med digital styring, er det i dag langt nemmere at fyre rigtigt i sin brændeovn, for ovnene gør meget af arbejdet for en. Men med app-styring fjerner man også den menneskelige faktor i forhold til at have en optimal forbrænding,” siger han.

Få penge for din gamle ovn

Den tidligere regering satte 46 millioner kroner af i 2019 og 2020 til en skrotningsordning for at få danskerne til at fjerne deres gamle brændeovn. Så har du en brændeovn fra før 1995, kan du få 2.000 kr. for at skrotte den.

“Og de penge kan jo oplagt bruges som tilskud til at købe en ny brændeovn, så du ikke helt skal undvære hyggen. Oven i skrotpræmien sparer du jo også på træforbruget – og ofte lidt på varmeregningen – med de nye ovne,” siger Kjeld Vang.

Bliv klar til vinteren

Efter en lang sommer er det vigtigt, at brændeovnen er klar, før du tænder op i den første gang. Derfor skal du, ifølge Kjeld Vang, sikre, om:

Skorstenen er i god stand og ikke har revner osv. Tjek også, om fugle i løbet af sommeren har bygget reder i skorstenen.

Træet har den rigtige fugtighed. En fugtighed på max. 18 pct. er optimal, og det kan du nemt tjekke med en fugtmåler, som kan købes i de fleste byggemarkeder.

Next article