Home » Hus & Have » Isolering: Har du råd til at være uvidende om din boligs energimærke?
Emhætte

Isolering: Har du råd til at være uvidende om din boligs energimærke?

Timelapse med lyskilder på tag i solnedgang
Timelapse med lyskilder på tag i solnedgang
Foto: Unsplash

En tredjedel af alle danske boligejere har en dårligt isoleret bolig med energimærke E, men over halvdelen er ikke klar over det, viser en undersøgelse fra Dansk Byggeri. Det kan dog ses i energiforbruget.

Boligejere ikke bekendt med eget energimærke

Ældre boliger har ofte så dårlig isolering, at det følges af dårligt indeklima med træk og kuldenedfald, samtidig med, at radiatorerne kører på fuld tryk for at holde boligen opvarmet. Det er dog langt fra alle danske boligejere, der er klar over, om de har dårlig isolering eller ej, viser en undersøgelse fra Dansk Byggeri. 33 procent af alle boligejere har energimærke E, men kun 14 procent er klar over det. ”Vi har selv lavet en undersøgelse af bl.a. private forbrugers erfaringer med energibesparelser. Vi konstaterede, at der er i privatsegmentet er en forbløffende lille viden om energiforbrug. Når man spørger folk, hvor meget energi de bruger, så ved de det ikke,” siger Peter Noyé, ekspertisechef inden for energi og indeklima hos Niras.

Strøm og varmeforbrug koster på salgsværdi

Den dårlige boligisolering giver et betydeligt større strøm- og varmeforbrug, og derfor får boligerne et lavt energimærke. Det sætter sig i salgsværdien. ”Boliger med dårligt energimærke ligger længere tid på boligmarkedet, da efterspørgslen er mindre, så et godt energimærke er noget, der har betydning,” siger Peter Noyé.

Isolér, mens du renoverer

Et bedre energimærke på boligen kan opnås bl.a. ved at udskifte vinduer, ruder, døre og lette brystningspartier under vinduer og ved døre. Men man kan også gå efter at isolere eksisterende mure og loft bedre. ”Hvis du alligevel er ved at renovere og lave ændringer til konstruktionen af boligen, skal man overveje, om der er plads i budgettet til bedre isolering. Det største forbedring opnås gennem efterisolering af tag eller klimaskærmsrenovering, men det letteste er nok at udskifte gamle vinduer og glastyper i huset. Det er traditionelt der, hvor problemerne er størst, og hvor man oplever største effekt,” siger Peter Noyé og fortsætter: ”Hvis man har mulighed for hulrumsisolering af væggene, så skynd dig at gøre det. Vi kan konstatere, at det har ret stor effekt, og det er billigt.”

Hvad skal man isolerer med?

Der er forskellige isoleringsmaterialer, der også kommer med forskellige kvaliteter. ”Når man efterisolerer, skal man være sikker på, at det man blæser ind mellem murene, er fugtstabilt og velisolerende, så der ikke opstår skimmelvækst. Man skal også være sikker på at det gøres velkvalificerede personer så der indblæses korrekt,” siger Peter Noyé. Nogle boligejere vælger at efterisolere med mineraluld, der er uorganisk og robust, mens andre boligejere vælger at isolere med papir, da det har et mindre CO2 belastningen i produktionen.

Mindre træk – mere bolig

Der er mange, som gerne vil sidde tæt på vinduet eller bruge karnappen, når det er vinter, men dårlig isolering kan betyde, at man i sidste ende må lade være, da det simpelthen trækker for meget ind. ”Når man isolerer boligen og rykker op i energimærke, får man som bonus et bedre indeklima med mindre træk og ikke så kolde mure. Det betyder, at man i princippet kan få en funktionelt større bolig, da man pludseligt kan begynde at bruge karnappen og sidde langs vinduet,” siger Peter Noyé.

God isolering giver godt indeklima

For nogle boligejere kan bedre isolering betyde, at der også er noget at hente i et mekanisk ventilationsanlæg. ”Hvis man har et gammelt hus, vil man typisk starte med vinduer og døre og de lette brystningspartier. Så vil vi kigge på ydervæggen og blæst noget isolering ind i den. Derfra vil vi foreslå, at man overvejer et mekanisk ventilationsanlæg, som sikrer udluftningen uden at køle boligen ned ved udluftning. Det giver et væsentlig bedre indeklima, med bedre luftkvalitet.” siger Peter Noyé.

Next article