Home » Hus & Have » DVV-Certificering sikrer kvalitet og levetid af facadevinduer- og yderdøre
Dansk Design

DVV-Certificering sikrer kvalitet og levetid af facadevinduer- og yderdøre

Hund sidder foran meget store vinduespartier
Hund sidder foran meget store vinduespartier
Foto: Unsplash.com

Hvis facadevinduerne- eller yderdørene i boligen skal udskiftes, kan det være en fordel at købe produkter med DVV-certificering fra en certificeret virksomhed, siger Morten Nørgaard, souschef hos Byggeriets Kvalitetskontrol.

DVV-Vinduer bedst til prisen

Det er vigtigt for alle typer boligejere at tænke over, hvilke vinduer og ruder, de skal have til huset eller lejligheden. Valget har nemlig betydning for vinduets holdbarhed og levetid. Det kan dog være svært at gennemskue, hvilke vinduer der er bedst til prisen.  Ikke-certificerede vinduesproducenter kan til tider være billigere, men deres produkter er ikke nødvendigvis udviklet og designet til at modstå det danske klima. Hvis man vil være sikker på at få kvalitetsvinduer og -yderdøre, skal man gå efter produkter med DVV-mærket.

”Det er især de professionelle, der efterspørger DVV-mærkede produkter, men de private har også gavn af at vælge et DVV-mærket produkt. Så er du sikker på, at du får et vindue, der kan modstå det barske danske vejrlig og de byggetekniske krav, som gælder i Danmark, og som man måske ikke har i andre EU-lande,” siger Morten Nørgaard, souschef hos Byggeriets Kvalitetskontrol og lead auditor.

Fejl på vinduer viser sig tidligt

Fejl og mangler ved et nyt vindue viser sig oftest i vinduets første leveår. Derfor bør du ved investering i nye vinduer også være opmærksom på, om producenten er tilsluttet garantiordning. ”Skulle der opstå fejl og mangler ved et DVV-mærket element, er forbrugeren sikret gennem DVV-garantien i de tilfælde, hvor leverandøren ikke kan – eller vil – udbedre problemerne. Der er nogle helt specifikke krav, som vinduet og ruden skal leve op til i forhold til kvalitet og levetid,” siger Morten Nørgaard.

DVV-vinduer med levetidsgaranti

Bare i Norden alene kan der være store forskelle på, hvad der skal til for at sikre vinduer en lang levetid. Det danske klima med skiftende frost og tø perioder, blæst med havgus og slagregn, stiller store krav til vinduets konstruktion og materialer. ”Hvis man køber et DVV-mærket vindue, er der blevet stillet specifikke krav til produktet, som gør, at det har en vis kvalitet og levetid. Det er f.eks., hvor stor en andel af vinduesrammen er kernetræ, tykkelsen af malingen, og hvordan vinduet leder vandet væk, og hindrer kondens, så rammen ikke rådner op,” siger Morten Nørgaard og fortsætter:

”Der er derfor sikkerhed for, at man køber et kvalitetsvindue, når det er DVV-mærket, da man i certificeringsordningen har udviklet kravene til vinduerne over mange år ud fra erfaring med det danske vejr og danske forhold.”

Indeklima: Undgå træk og utætheder

Nedslidte vinduer og vinduer, der ikke er tilstrækkeligt vedligeholdte, kan give anledning til et forringet indeklima, f.eks. ved trækgener og indvendig kondens på vinduesrammerne. Moderne DVV-mærkede elementer overholder krav til tæthed, overfladetemperatur, funktionalitet og energikrav. ”Certificeringsordningen stiller krav til tætheden af vinduet, og Bygningsreglementet stiller krav til hvor stort varmetab vinduet må have. Vinduet skal være tæt, og kunne modstå blæst og regn. Hvis man køber fra en producent, der ikke overholder kravene, kan det have betydning for indeklimaet,” siger Morten Nørgaard.

Et DVV-mærket vindue har et synligt placeret DVV-mærkat med oplysning om producentens navn, telefonnummer, og/eller webadresse, samt produktionstidspunkt.

Next article