Skip to main content
Home » Hus & Have » Guide: Sådan vælger du den seng, der passer til dig
Den rette seng

Guide: Sådan vælger du den seng, der passer til dig

Kvinde gemmer sig under dyne
Kvinde gemmer sig under dyne
Foto: Unsplash.com

Du bruger cirka en tredjedel af dit liv på at sove. Det betyder, at du bruger rigtig mange timer i din seng, og derfor er det vigtigt at vælge en seng, der passer til dig og din krop. I denne guide får du styr på, hvordan du vælger den helt rigtige seng, så du kan sove godt de næste mange år.

1. Sengetype

Der kan være forskel på hvilken type seng, der passer bedst til en. Hvis du udelukkende bruger sengen til at sove og slappe af i, så er en kontinentalseng eller en helt almindelig boksmadras rigtig god. Hvis du derimod ligger og læser i sengen, ser fjernsyn eller måske har nogle fysiske udfordringer, der stiller krav til f.eks. sovestilling, så kan en elevationsseng være det rigtige for dig.

2. Sengestørrelse

Sengestørrelsen afhænger af, om du sover alene eller med en partner. Hvis du sover alene, er den typiske sengestørrelse 90×200 cm. eller 120×200 cm, hvis du ønsker lidt bedre plads. Hvis du oftest sover alene, men af og til to, så kan en seng på 140×200 cm. være et optimalt valg. Hvis du derimod altid sover sammen med en person, så er en dobbeltseng på 160×200 cm. eller 180×200 cm. at foretrække.

Sengens størrelse spiller en vigtig rolle, og det handler om at vælge en seng, hvor der er plads til at kunne brede sig og vende sig i løbet af natten uden at vågne på grund af pladsmangel.

3. Madrastype

Der findes boksmadrasser og springmadrasser. Du kan nemt teste, hvilken madras der passer til din kropsbygning. Når du sover, er det vigtigt, at din rygsøjle er parallel med sengesiden, når du ligger på ryggen og siden. Derfor kræver testen, at du har en med, som kan hjælpe dig med at tjekke det. Du lægger dig i sengen, derefter skal ham/hende, du har med, føre sin hånd ind under lænden på dig. Hvis vedkommende ikke kan det, så har du fundet en seng, der passer til din vægt. Det er nemlig vigtigt, at lænden får komplet støtte af sengen, og at lænden ikke svæver i luften, da det vil give muskelsmerter og irritation på sigt.

  • Boksmadras:  

En boksmadras kan du bruge uden lamelbund eller underseng – og er derfor væsentligt billigere end en seng med en springmadras. Ulempen ved en boksmadras er, at den udelukkende består af en serie fjedre, og disse vil blive slappe med tiden, hvis du ligger i den samme side hele tiden. For at undgå det kan du vende madrassen, så du slider mere jævnligt på madrassen.

  • Springmadras:  

En springmadras har behov for en underseng eller lamelbund, så det skal du købe, hvis du tidligere har haft en boksmadras med ben eller meder. I en springmadras har du mulighed for at få zoneinddelinger, som kan give en mere behagelig søvn, da de tunge områder på kroppen presser mere end i enkelte zoner, fremfor at hele madrassen presses ned, som er meget typisk ved en boksmadras.

4. Valg af topmadras

Dit valg af topmadras har stor betydning for din sovekomfort, da det er den overflade, kroppen møder først. Der er flere forskellige løsninger, når man skal vælge topmadras. En latex topmadras er en fast topmadras, der støtter dig, afhængigt af hvor du placerer din vægt på madrassen. En latex topmadras har en masse små huller, der nemt leder varmen væk fra kroppen. Dermed giver den både en fremragende støtte og ventilerer godt, så du er sikret et sundt og friskt soveklima.

En celcius topmadras er med en kerne af memory skum, og er til dig, der foretrækker at synke ned i madrassen. Den bruger din kropsvarme til at forme sig efter, og lader dig dermed synke ned de steder, hvor du er varmest. Hvis du har en tendens til at have det varmt om natten, er det derfor bedre at vælge en topmadras med en kerne af latex.

5. Valg af ben, underseng og gavl

Valg af ben eller underseng og gavl er udelukkende et valg af udtryk. Hvilke ben passer bedst til sengen og hvilken gavl ser pænest ud i dit soveværelse? Det er de sidste detaljer, der er med til at fuldende sengens udtryk.

Next article