Home » Hus & Have » Når man flytter livet fra storbyen til provinsen: Vi har fundet roen
Udflytning

Når man flytter livet fra storbyen til provinsen: Vi har fundet roen

Lille dreng sidder ved stranden
Lille dreng sidder ved stranden
Foto: Unsplash.com

Kathrine og Camilla tog i begyndelsen af 2017 en stor beslutning. De valgte at droppe København og flytte til provinsen. De bor nu i eget hus tæt på naturen og Kathrines familie. Fokus er i langt højere grad end tidligere rettet mod fælleskab, nærvær og tid.

Stresset hverdag

Tankerne om at ændre sit liv og sin dagligdag radikalt dukker oftere og oftere op hos 32-årige Kathrine. Konstant føler hun sig stresset, fortravlet og utilfreds. Døgnet handler først og fremmest om i et hektisk tempo at få arbejdet – som forholdsvis nyuddannet akademiker – og privatliv til at hænge sammen. Hendes base er en dejlig lejelejlighed i København, som hun deler med sin samlever Camilla, 31, der er sygeplejerske, og deres søn Mads på to år.

Flytte til provinsen

En aften tager parret hul på en lang stribe af seriøse samtaler om, hvilken ramme der vil være den bedste for det liv, de i bund og grund ønsker at leve. Et liv, der ikke udelukkende fokuserer på karriere, efterspørgsel og penge. Men snarere på fællesskab, nærvær og tid. I begyndelsen af 2017 træffer de en skelsættende beslutning. De vil forlade storbyen og al dens larm og flytte til provinsen. Blikket bliver straks rettet mod en yderkommune et godt stykke uden for Århus.

Mere for pengene og naturen i baghaven

Kathrine er født og opvokset på egnen, og det meste af hendes familie bor stadig i området. Camilla ser hurtigt nogle bedre og mere attraktive jobmuligheder i den del af Danmark. Aften efter aften, når deres søn er lagt i seng, går de to på nettet for at få et overblik over udbuddet af boliger. Deres ønske er at få mere plads i eget hus. Og dertil vil de elske at have en have, hvor Camilla kan rode i jorden og få anlagt en velassorteret køkkenhave. Det har også høj prioritering at komme tæt på naturen, men alligevel være i en rimelig køreafstand til en by, hvor de også kan hente nogle kulturelle oplevelser. Deres bank har udarbejdet et budget, så de nøjagtigt ved, hvor mange penge de har at købe hus for. Og sammenlignet med huspriserne i og omkring København får de så meget mere bolig for pengene i provinsen.

Huskøb i Midtjylland

Rejseaktiviteten fra København til Midtjylland er intens i flere måneder. Det er svært for dem hurtigt at finde det helt rigtige. Men i december 2017 kan de sætte deres navne på en slutseddel og kalde sig husejere. Valget er faldet på et typehus fra 1970’erne. Prisen er forholdsvis lav, så der er fra start et pænt beløb til forbedringer af boligen. Huset byder på 150 kvadratmeter fordelt på en stor vinkelstue, et mindre køkken og badeværelse samt tre værelser og et bryggers. Så der er rigelig plads til to voksne og et barn. Grunden er på 750 kvadratmeter og har en smuk, gammel beplantning.

Renoveringsprojekter

Det er de samme ejere, der har boet i huset siden det blev bygget. Og de har passet på det. Men for at være på den sikre side, har Kathrine og Camilla fået en byggesagkyndig til at besigtige huset, inden de købte det. Hun har samtidig lavet et oplæg til eventuel ombygning og renovering. Parret er nødt til at lave en prioriteringsliste, når det gælder renoveringsprojekter. Da de indvendige vægge ikke er bærende, men udelukkende har funktion som skillevægge, er det forholdsvist nemt at flytte dem og dermed ændre husets planløsning. De vælger derfor at slå køkken og vinkelstue sammen.

Badeværelset trænger i den grad også til en grundig make-over for at kunne leve op til deres krav til størrelse, oplevelser og faciliteter. Og endelig har de fokus på isolering af tag, ydervægge og vinduer. Ombygningerne og forbedringerne har givet udfordringer og er trukket længere ud end de havde regnet med.

Mere livskvalitet – og nye projekter

Men i dag er håndværkerne ude af hjemmet. Camilla og Kathrine leger dog stadig i tankerne med nye projekter. I den store stue kunne de godt tænke sig at føre loftet til kip og sætte ovenlys i for at skabe mere luft og rum. Ligesom husets kedelige facade kunne kvikkes op med f.eks. træbeklædning. På spørgsmålet om flytningen til provinsen har givet dem en højere livskvalitet, svarer de enstemmigt ja.

Plads i økonomien og fælleskab i lokalområdet

De nyder roen, naturen, den friske luft og det at være tættere på familien. De har fået nye venner i lokalområdet, og Camilla overvejer at gå ned i arbejdstid. Rent økonomisk har de regnet ud, at de vil have mellem 80 – 120.000 ekstra til sig selv om året. Deres beslutning om at slippe storbyen har vist sig at være den helt rigtige. Men der er stadig drømme for fremtiden. Én af dem handler om på et tidspunkt at finde den helt rigtige grund og så bygge huset, der er skræddersyet til deres lille familie. Og beliggenheden skal selvfølgelig være på landet.

Next article