Skip to main content
Home » Personlig pleje » Lene Hansson: Du er ikke syg – du er tørstig. Drik mere vand
Kost og Ernæring

Lene Hansson: Du er ikke syg – du er tørstig. Drik mere vand

bjergbestiger drikker vand i bjergene
bjergbestiger drikker vand i bjergene
Foto: Unsplash.com

Vand er vigtigt og særligt hvis du er stresset, i ubalance eller ligefrem syg. Vand kan ikke kurere alle sygdomme og ubalancer, men det kan virkelig hjælpe dig meget, uanset alder, køn og koststil.

Vand er også godt til at forebygge at du kommer i ubalance og rent vægttabsmæssigt, kan du med fordel drikke ekstra vand, hvis du ønsker at smide nogle kilo, da vand mætter og mange faktisk spiser på tørstsignaler, de ikke tolker det som tørst, men som sult.  Vi er naturligvis forskellige som mennesker og dermed har vi også forskellige behov, det er vigtigt at du selv finder ud af, hvad der virker for dig selv, i forhold til det faktiske behov du har. Du bør huske at drikke vand, og masser af det, hver dag. Men ofte får vi ikke at vide, netop hvorfor, det er så vigtigt med al den vand. Er du en af dem, som har lidt svært ved at få drukket nok, så prøv at se her, hvor vigtigt væske egentlig er, både for dine celler, energi og sundhed!

Vand har stor indflydelse på din krops sundhed og balance

Vand er den største stofgruppe i alle mennesker. I gennemsnit udgør vand 45 – 55% af vægten hos kvinder, og 55 – 65% hos mænd.

Hvad gør vand i din krop?

  • Vand transporterer næringsstoffer ud til alle vores celler og er med til at opretholde blodets pH-værdi på 7,365. Hvis pH-værdien f.eks. går ned, og blodet bliver for syrligt, trækker det på reserven af basiske mineraler, vi har i f.eks. knoglerne og musklerne, hvilket kan føre til sygdomme, f.eks. knogleskørhed.
  • Vand transporterer affaldsstoffer væk fra vores celler.
  • Vand er med til at regulere kroppens pH-værdier.
  • Vand indgår i de 8-10 liter fordøjelsesvæsker, kroppen producerer på et døgn.
  • Vand er med til at holde en ligevægt af vigtige stoffer i og uden for vores celler.
  • Vand er opløsningsmiddel for alle stoffer i vores stofskifte, og dette ville ikke kunne fungere uden vand.
  • Uden vand ville vi ikke være i stand til at holde vores legemstemperatur på ca. 37°.

Stress og væske

Mangel på væske, altså dehydrering, kan skabe et hav af sygdomme. Omvendt kan f.eks. stress gøre os dehydrerede, og det kan få en katastrofal betydning for vores cellers mulighed for at udskille affaldsstoffer. Er vi stressede, skaber det alene en dehydrering i kroppen, og hvem er efterhånden ikke stresset? Problemer i parforholdet, for mange opgaver på jobbet,  dårlig økonomi er blot nogle af de ting, der er med til at stresse os. Mange der lider af stress, aner det ikke engang.

Stress påvirker altså ikke kun dig mentalt, men også cellerne. Når en celle – og vi har ca. 70 – 90 millioner af slagsen i kroppen, mangler væske, indebærer det også, at pH-værdien i cellen bliver forkert. Det vil påvirke hele kroppen, idet cellerne vil have svært ved at holde deres temperatur og omsætte lys (til bl.a. vitaminer), alt sammen vigtige faktorer, der er med til at holde kroppen rask og forhindre sygdom. Når dehydreringsalarmen er aktiveret, så påvirker det også cellernes energi, immunforsvar og blodsukker niveauet i blodet. Dette kan på sigt give træthed, forhøjet kolesterol niveau og forhøjet blodtryk.

Så meget vand bør du drikke

Mange livsstilssygdomme kan undgås, ved at drikke nok væske! Men det er ikke ens for alle hvad de skal drikke. Du skal dagligt drikke det der svarer til 0.033 l væske, pr. kilo  legemsvægt, vejer du f.eks. 65 kilo, skal du dagligt drikke 2,16 liter vand. Vejer du 90 kilo, skal du drikke 2,99 l vand!

Ved sport og varme

Er du i et varmt miljø eller dyrker sport bør du drikke ekstra. En gylden regel er, at for hver times hård motion, bør du drikke mellem 0,5 – 1 liter væske ekstra. Befinder du dig i varmen, bruger din krop ekstra vand til at køle dig ned med. En god ide her er at drikke op til 1 liter ekstra vand, pr dag du opholder dig i varmen.

Hold øje med urinen

En god regel, som man hver især kan bruge er, at urinen skal være helt svag lysegul – så er din krop i god væskemæssig balance, og du drikker nok. Er den mørk gul og stærk i lugten, så drikker du ikke nok. Det eneste tidspunkt, din urin må være mørk gul og koncentreret er om morgenen, når du lige er stået op. Er man meget fysisk aktiv, kræver kroppen mere væske, og det samme gælder, hvis man har været syg med opkastninger og diarré.

Next article