Skip to main content
Home » Privatøkonomi » Gældsrådgivning behøver ikke kun foregå i Luksusfælden
Gæld

Gældsrådgivning behøver ikke kun foregå i Luksusfælden

Ung trist kvinde ser på alt og ingenting
Ung trist kvinde ser på alt og ingenting
Foto: Unsplash

Pling! Din telefon meddeler igen, at du har post i din e-boks. Du bliver varm i kinderne og prøver at tænke på noget andet. Men det ’pling’ bliver i din hjerne, som et vildt dyr, der brøler efter penge, du ikke har. Rudekuverterne er fejet af vejen. De kalder i kor fra skuffen. Regninger! Penge! Gæld! Pling, pling, pling! Det økonomiske uvejr, du har rodet dig ud i, fylder hvert sekund af din tilværelse, og du står alene med det, for det er ikke rart at indrømme, at man er på dybt vand og har sluppet kanten.

Hjælp til gæld

Når du mister det økonomiske overblik og har brug for hjælp, er det ikke kun de gode folk fra Luksusfælden, som kan kaste dig en redningskrans. Der findes faktisk helt almindelige, uvildige*, økonomiske rådgivere, som møder dig ærligt uden at dømme og ikke kræver, at du skal præsentere dine pengesager i al deres dårligdom på nationalt fjernsyn.

Som regel betaler prisen for en rådgiver sig tilbage via de besparelser, der opnås gennem bedre aftaler med kreditorerne og rentebesparelser. Det lægges simpelthen ind i forhandlingsløsningen.

Kent Kragh, Gældskonsulenterne

Faserne i et uvildigt, økonomisk rådgivningsforløb

Ikke to rådgivningsforløb er ens, men din rådgivning vil typisk starte med en uforpligtende dialog, som ofte er gratis. Mødet kan foregå personligt, men i mange tilfælde også via telefon eller Skype, hvis du foretrækker det. Du kan i den indledende samtale få afklaret, om du har tillid til rådgiveren, og rådgiveren kan afdække dine behov i et vejledningsforløb.

Aftale om gældsrådgivning

Har du tillid til rådgiveren, skal I sammen finde frem til en skriftlig aftale, hvor I afstemmer målsætninger samt de oplysninger, du skal videregive, for at rådgivningen kan være fyldestgørende. Det kan være lønsedler, årsopgørelse, budget over faste udgifter, oversigter fra din bank, restgældsoplysninger fra kreditorer, pensionsinformation og dine ønsker til din økonomi fremadrettet.

Økonomisk analyse og rådgivning

Rådgiveren vil nu analysere din økonomiske situation og med din tilladelse tage kontakt til kreditorer, bank m.v. Du vil senere få et overblik præsenteret sammen med rådgivning om, hvordan du kan strikke en bæredygtig økonomi sammen og holde den ved lige på lang sigt. De fleste uvildige rådgivere vil også tage kontakt igen på et senere tidspunkt for at følge op på de aftalte ændringer.

Hvad koster det dig?

Der findes instanser, som tilbyder gratis gældsrådgivning, men i udgangspunktet er tilbuddene forbeholdt socialt udsatte danskere med lav indkomst, lavt rådighedsbeløb og stor gæld. Hvis du ikke kvalificerer til gratis vejledning, kan du betale dig til rådgivning. Prisstruktur og tilbud vil variere fra rådgiver til rådgiver. Nogle arbejder på ren timebasis, andre tilbyder dig en fuld pakkeløsning til en fast pris, mens der også er virksomheder, som udover rådgivningsprisen tager provision af den besparelse, de kan opnå for dig.

Jeg har ikke råd til gældsrådgivning!

Når du sidder fast i gældssumpen og ikke engang har overblik over, hvordan aftensmaden skal finansieres, kan det synes uoverskueligt at skulle finde penge til en gældsrådgiver. Men måske har du heller ikke råd til at lade være. Ifølge økonomisk rådgiver Kent Kragh fra Gældskonsulenterne skal man ikke lade sig afskrække af prisen for en rådgiver.

”Som regel betaler prisen for en rådgiver sig tilbage via de besparelser, der opnås gennem bedre aftaler med kreditorerne og rentebesparelser. Det lægges simpelthen ind i forhandlingsløsningen. I helt grelle tilfælde, kan man lave en aftale, hvor betalingen udsættes eksempelvis 2 måneder ind i forløbet, hvor økonomien er stabiliseret.” Eftersom det indledende møde typisk er gratis, vil du få rig mulighed for at tale med rådgiveren om, hvordan I finansierer forløbet, så det kan betale sig for dig.

* En finansiel rådgiver kun må kalde sig uvildig, uafhængig eller tilsvarende, hvis vedkommende ikke modtager provision eller andet vederlag fra virksomheder, der tilbyder eller formidler finansielle produkter.
Next article