Home » Privatøkonomi » Er du klar til at kickstarte din økonomi? Sådan kommer du ud af starthullerne
Styr på økonomien

Er du klar til at kickstarte din økonomi? Sådan kommer du ud af starthullerne

Sprinter klar til start
Sprinter klar til start
Foto: Unsplash.com

Du har besluttet, at nu skal der ‘styr på min økonomi’, men du synes det er for besværligt at komme i gang. Her er gode råd fra Penge- og Pensionspanelet.

Det e altid godt at sætte sig ned og tænke over, hvad du bruger dine penge på, og om du har ‘sorte huller’ i din økonomi. Hvordan går det med pensionen – sparer du nok op? Hvad med dine lån til bil og bolig – kan du spare penge der?  Ændringer på hjemmefronten tæller også med. Går I fra to til tre, og skal I til at gøre økonomien babyklar? Eller er børnene måske ved at flyve fra reden, så I går fra tre til to? Kickstart din økonomi ved at give den et servicetjek.

Start med budgetkontoen

Start med at lægge et budget og skab dig et overblik over, hvad du bruger dine penge på. 70 % af danskerne mellem 18 og 74 år lægger budget og får lavet overblikket over deres indtægter og udgifter. Opret en budgetkonto, så du får styr på dine faste udgifter. Overfør fast hver måned penge til budgetkontoen og tilmeld dine regninger til betalingsservice. Så er du sikker på, at dine faste udgifter bliver betalt, og du undgår giro-gebyr og trælse rykkergebyrer. Kig på dit budget og se om du har mulighed for at lægge penge til side hver måned. Så har du altid lidt ekstra penge, hvis køleskabet pludselig går i stykker eller du får lyst til at holde ferie.

Kan der spares på boligen?

Hvad med din bolig – kan du spare penge der? Mange danskere kan sagtens spare penge på deres el-, vand- og varmeforbrug, hvis de bruger små sparetips i hverdagen. Husk at slukke for standby, køb en vandsparer til vandhanerne, eller skru ned for varmen i din bolig. Det tæller alt sammen med.

Forsikringsdækning?

Hvad med dine forsikringer? Er du og familien dækket som I skal, eller betaler du for meget for dine forsikringer. Brug f.eks. forsikringsguiden.dk til at tjekke om du kan spare penge ved at skifte forsikringsselskab.

Kan du få en bedre rente?

Kig på dine banklån og undersøg om du kan få en bedre rente i din bank eller om du skal skifte bank. Det er ikke så svært som mange danskere tror, og der kan være penge at spare. Gå ind på pengepriser.dk og tjek hvad det koster at låne i de forskellige banker. Finder du en bank, der har et billigere lån, så forsøg at skifte bank eller prøv at forhandle med din egen bank, så du får en bedre låneaftale.

Nødvendighed eller luksus?

Ud over posterne bil, bolig og børn, er der også penge at spare, hvis du prioriterer i dit forbrug. Prøv en måneds tid at overveje, om de varer, du putter i indkøbskurven, er nødvendige, eller om det er ‘luksus’? Vær ærlig og undgå autopiloten, når du handler ind. Kan du skære i ‘luksusvarerne’, så er du kommet langt, for det er ofte dem, som sprænger madbudgettet.

Next article