Home » Privatøkonomi » Investeringsrådgivning: Kom godt i gang med at investere
Rådgivning

Investeringsrådgivning: Kom godt i gang med at investere

Foto: Getty Images
avatar

Helge Larsen

Iværksætter og Aktieanalytiker

Investering i aktier er en god måde at få dine penge til at leve og vokse på, siger Helge Larsen, iværksætter og aktieanalytiker.

For dem, der har mulighed for at lægge penge til side hver måned og spare op, giver det mening at investere. Den rette investering højner opsparingen betydeligt over en årrække, fortæller Helge Larsen.

”Vi er i nulrentemiljø, hvor du ikke får renter for de penge, du har stående i banken. Obligationer er også meget lavt forrentet og derfor ikke så interessant at investere i. Derfor råder jeg folk til at investere i aktier i stedet,” siger Helge Larsen, iværksætter og forfatter til bogen ’Den Tålmodige Investor’.

Det mest sikre er at investere pengene i kvalitetsaktier, dvs. aktier i sunde og veldrevne virksomheder, hvor du er okay med at lade dem stå i en årrække. Det kan give et gennemsnitsafkast på 5-10 procent set over en tiårig periode.

”De fleste brænder fingrene på at købe og sælge med kort tidshorisont. Det bedste udbytte fås ved at være tålmodig og investere langsigtet. Undervejs kan der sagtens være fald i aktiekurserne i forhold til købskursen. På den lange bane vinder man som regel, når man køber kvalitetsaktier,” siger Helge Larsen.

Find de rette aktier

Groft set skal du kigge efter virksomheder, der tjener mange penge, har gjort det i en årrække og vil fortsætte med at gøre det i mange år frem, råder Helge Larsen. Det kan være selskaber, der specialiserer sig i en særlig type medicin, f.eks. diabetesmedicin, men det kan også være kosttilskud, såsom probiotika, der ikke går af mode i den nærmeste fremtid. Helge Larsen anbefaler også, at virksomheden gerne må ligge inden for en mega-trend, der er kendetegnet ved at være langvarig og have gennemgribende ændringer for samfundet. Det er f.eks. grøn omstilling, digitalisering og robotteknologi.

”Du skal tænke over, hvilken retning verden udvikler sig i. Folk bliver f.eks. rigere og rigere, ældre og ældre og får i højere grad råd til medicin og kosttilskud. Det kommer til at påvirke de forskellige markeder og dermed aktiernes værdi. Ligesådan kan du kigge efter de virksomheder, der arbejder på at omstille sig til en mere bæredygtig og grøn produktion, da det er den retning, verden bevæger sig i,” siger Helge Larsen.

Invester med omhu

Helge Larsens store pointe er, at inden du investerer, skal du gøre dit hjemmearbejde, så du forstår, hvad du investerer i.

”Der er altid risiko forbundet ved at investere i aktier, men det kan du minimere, hvis du undersøger virksomheden til bunds, forstår dens forretningsstruktur, markedet og målgruppen, virksomheden henvender sig til. Men også hvordan den står i forhold til konkurrenter f.eks. med hensyn til patenter på produktet, og hvad virksomheden har af produkter i pipelinen,” siger Helge Larsen og fortæller om sin tjekliste af spørgsmål, som han vil have svar på, inden han investerer i virksomhedens aktier.

Han vil bl.a. have belæg for, om der er et behov for virksomhedens produkter nu og i fremtiden; om produktet er unikt, patenteret og konkurrencedygtigt på prisen; hvor stor målgruppen er til virksomhedens produkt, og om forretningsmodellen er gennemskuelig. Det er bare et lille uddrag af punkter, som Helge Larsen vil tjekke af, inden han investerer.


Next article